Korte biografie

 

Frans van As, geboren in Haarlem, Nederland, schilderde op twaalfjarige leeftijd zijn eerste olieverfschilderij. Dit schilderij was compleet zwart met enkele grijstinten en een streep wit die het zwart penetreerde. Later schreef  hij erover; ‘Dit schilderij was magisch voor mij, het bracht mij voorbij het oppervlak, de witte streep ervoer ik als een steeds veranderend licht. Ik kende geen abstracte kunst. Ik was geen gelukkig kind, maar dit schilderij gaf mij rust, het was mijn geheim’.

Tijdens het spijbelen liftte hij op dertienjarige leeftijd naar Amsterdam en bracht een bezoek aan het Stedelijk Museum. Daar werd Frans gegrepen door de krachtige beelden van de Cobra-schilders. Later schreef hij over deze ervaring. ‘Hier vond mijn conceptie en geboorte als schilder plaats. Hoe jong ik ook was, deze schilderijen gaven me troost. Het sleepte me weg van het gewone en bracht mij op een pad dat ik nooit meer verlaten zou´.

Op zijn 16de jaar huurt Frans een garage die hij omvormt tot zijn eerste atelier. Het is 1965. Het jaar erna verhuist hij naar Amsterdam. Hij rolt de kunstenaarswereld binnen, het is de periode van Provo- en de Flower Power.

Op 19 jarige leeftijd vertrekt van hij voor een verblijf van 9 maanden naar de Verenigde Staten. Frans is uitgenodigd door Bill Haasters, een Amerikaans architect. In de Village ,16 street East, New York, waar hij verblijft, volgt hij free painting klassen (verf smijten) en leert een leger aan kunstminnaars kennen.
Na een verblijf van drie maanden in New York lift hij naar de Westkust, San Francisco en Los Angeles. In Los Angeles verblijft hij zes weken bij vrienden. Met die vrienden volgt hij in Hollywoord een maand lang theaterimprovisatie-lessen. Zijn volgende bezoek is aan Mexico City en Yucatán. Van As en is onder de indruk van de cultuurschatten van de Azteken en Maya’s. Eenmaal terug in de VS lift hij langs de zuidelijke kuststaten naar Miami. Aangemonsterd op een zeilschip belandt van hij, via de Bahama’s en de Virgin Islands in Puerto Rico. Omdat Frans kan deelnemen aan een aquarel workshop op de kunstacademie verblijft hij 6 weken in San Juan, voordat hij met de Puerto Rico Mid Night Special Flight terugkeert naar New York.
 
Terug in Amsterdam vindt Frans van As een leegstaande winkel/woning in de Jordaan. De winkel wordt zijn atelier.
Naast zijn beeldende activiteiten besluit hij om sociologie te gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam (UVA). Tijdens zijn studie is hij actief betrokken bij het beeldende kunstgebeuren in de stad, volgt workshops en seminars, en is actief in de protestbeweging tegen de sloop van de Nieuwmarkt voor de aanleg van een metro. Het is de periode tussen 1973 en 1980. Later schreef hij, ‘het was de meest dynamische, allesomvattende, creatieve, gekmakende drukte, maar tegelijkertijd de meest bevredigende tijd denkbaar, waarin ik ook nog eens mijn dochter Roos Louise verwelkomen mocht.
In 1981 voltooit Frans zijn studie aan de UVA. Via een beeldend kunstproject komt hij in aanraking met de Meervaart in Osdorp. Hij wordt gevraagd voor de organisatie van een tentoonstelling over Het Nieuwe Bouwen (Functionalisme) in de Westelijke Tuinsteden, dit in samenwerking met het Stedelijk Museum in Amsterdam.
In die dezelfde periode krijgt hij een atelier in de Flesseman op de Nieuwmarkt. De Flesseman (voorheen een confectiecentrum) stond al langer leeg voordat het door een groep kunstenaars en grafici werd gekraakt. Een periode van enorme creativiteit volgt hierop.
In diezelfde tijd wordt hij aangenomen als docent op de Hoge School van de Kunsten (Artibus) in Utrecht, waar hij vier jaar les geeft. Daarover schreef hij: Het was een fijne, leerzame en productieve tijd. Lesgeven ging mij goed af, maar na een aantal jaren wilde ik weer meer vrijheid, om lange periodes te kunnen reizen en nieuwe projecten aan te pakken. Ook al deed het pijn, ik nam mijn ontslag’.
Voor een blauwe maandag wordt Frans van As directeur van de Nederlandse Filmhuis organisatie ‘Het Vrije Circuit’, maar gooit al gauw de handdoek in de ring. Hij is klaar met dienstverbanden.

 In 1985 betrekt hij een grote ruimte in een voormalig (leegstaand) schoolgebouw in de Valkenierstraat 39, waar beeldende kunstenaars en muziekkanten wonen en werken. In dit gebouw vindt Frans de omgeving en rust om zich volledig te wijden aan, voor hem nieuwe vormen van beeldende kunst, maar pas na een periode van diepe zelfreflectie en soul searching.  Frans schreef over die periode: Aan mijn hoogmoed om het zekere op te offeren aan de onzekerheid die de beloofde vrijheid met zich mee zou brengen, lag geen rationaliteit of idealisme ten grondslag, maar een gevoel van urgentie, dat ik alleen dan tot het uiterste kon gaan, zonder vooraf te beseffen dat tussen het vertrouwde en een onbekende wereld een steile klif lag, die niet zonder kleerscheuren overbrugd kon worden.

Van As komt in een experimentele fase terecht, waarin zijn werk een filosofische toon krijgt, nieuw experimenteel werk op papier en doek ontstaat en er tegelijkertijd er een nieuwe kunstvorm in zijn hoofd opborrelt. Gegrepen door geometrische vormen creëert hij een caleidoscopisch panorama van geometrische patronen die hij monteert op driedimensionale structuren. Zijn opzet is een groots opgezette (museale) tentoonstelling. Doel van de tentoonstelling is om de toeschouwer los te trekken uit de dagelijkse sores, door hem en haar een nieuwe dimensie binnen te leiden’. https://asvani.com/a-micro-universe/   https://asvani.com/geometrisch/  https://asvani.com/moving-into-forms/

Er is heel veel geld nodig. Een aantal musea (waaronder het Frans Hals museum) tonen belangstelling. Uiteindelijk lukt het hem niet om voldoende fondsen te werven. Gedurende het proces verschuift zijn belangstelling ook naar andere onderwerpen. Hij onderkent het gevaar van klimaatverandering (aantasting ozonlaag en zure regen) en richt met een aantal mensen in 1992 een milieuorganisatie op onder de naam NATUURRECHTEN STICHTING. https://asvani.com/nature-rights-international/
Er wordt een studio gehuurd, voorlichtingsavonden georganiseerd. Van As schrijft het programma, ontwerpt het PR materiaal en maakt met een groep vrijwilligers een wekelijks lokaal televisieprogramma. Het is een opwindende tijd en opnieuw een periode van intense arbeid.
Uit de Natuurrechten filosofie ontsproten andere thema’s, zoals de reizende Pyramide voor Wereldeenwording in Vrede. https://asvani.com/worldunificationday/

Net voor de millenniumwisseling doet Frans een stap terug. Hij betrekt een atelier op de Oude Schans. Ook al hadden zijn beeldende activiteiten nooit stilgestaan, nu vindt hij weer voldoende tijd en innerlijke ruimte om zich op het canvas uit te leven. https://asvani.com/faces-behind-masks/  https://asvani.com/the-beginning-of-time/   https://asvani.com/cosmic-interprises/    https://asvani.com/between-2000-2010/ 

Nog meer ruimte en rust vindt hij als hij samen met zijn vrouw een oude boerderij in Frankrijk vindt om er de zomermaanden door te kunnen brengen. Naast de passie voor het werken op doek, de belangstelling voor de ontwikkelingen op het klimaatgebied, besluit hij zich te verdiepen in de oorsprong van het universum, nadat hij tot de conclusie kwam dat het universum niet uit niets ontstaan is. Maar waar dan wel vandaan? https://asvani.com/de-oorsprong-van-het-universum/ Er ontstaat een nieuwe regelmaat. Hij werkt op zijn atelier op de Oude Schans en een aantal maanden per jaar in een atelier in Zuid Frankrijk, bestudeert de kosmologie en schrijft erover.

De tijd verstrekt. Zijn vrouw wordt ziek. Zijn vrouw overlijdt. Het is 2014. Voor Frans is het een onbeschrijfelijk verlies, een periode van duisternis. Maar in 2019 schreef hij blij te zijn dat hij de draad toch weer had weten op te pakken: ‘het was niet alleen de draad oppikken geweest, door haar overlijden keek ik anders naar mijzelf en de omringende wereld. Vanuit het besef van beperkte tijd en vanuit mijn nieuwe status, zonder vrouw, moest er een omslag plaatsvinden’. Die omslag kwam en resulteerde in het project Identiteit & Illusie. https://asvani.com/discoveries/  https://asvani.com/zudde-2021-2022/  https://asvani.com/zudde-2023-2024/

En voor de rest is het zien wat de toekomst brengt.

Curriculum Vitae